Keittokomeron muutos avokeittiöksi

Reetta Monni, Helsinki

Keittiöremontissa kerrostalokaksion ahdas keittokomero uudistui moderniksi avokeittiöksi. Seinän kaataminen toi keittiöön valoa ja tilaa, ja Noblessan norsunluunvalkoinen Motion-kaapisto viimeisteli kokonaisuuden.

Helsinkiläinen Reetta Monni ryhtyi rohkeasti remontoimaan ostamaansa kaksiota, joka oli ostohetkellä melkoisen muodonmuutoksen tarpeessa. Kodin isomman remontin osana uudistettiin myös hämärä ja epäkäytännöllinen keittokomero:

– Keittiön tieltä kaadettiin yksi umpiseinä, jotta näkymä olohuoneen suuntaan saatiin avaraksi. Eteisen puoleiselle seinälle tehtiin pieni ikkuna-aukko, jonka maitolasin läpi valo siivilöityy kauniisti keittiöön.

Keittiöremontin ensisijaisena tarpeena oli saada riittävästi tilaa kokkailulle ja tavaroille. Ulkoasun suhteen Monni toivoi uudesta keittiöstään modernin vaaleaa ja vetimetöntä. Nämä toiveet toteutuivat vierailulla Helsingin Sanomatalon Noblessa-myymälään, missä Heidi Rasi suunnitteli Monnille tämän etukäteistoiveiden mukaisen keittiön:

– Olin jo ennen myymälävierailua suunnitellut aika tarkkaan, mitä toiminnallisuuksia haluan keittiöön. Kodinkoneiden kanssa oli eniten miettimistä. Vaikka tila on rajallinen, halusin keittiöön astianpesukoneen.

Koska keittiön joka nurkka haluttiin hyötykäyttöön, kaappien ja kodinkoneiden piti sopia palapelimäisen tarkasti toisiinsa. Oman haasteensa toteutukseen toivat vielä vanhan talon aavistuksen viistot seinät.

Keittiön erityispiirteenä oli myös vanha lämpöpatteri, jonka vierestä purettiin seinä keittiön laajennuksessa. Patterin poisto tai siirto olisi vaatinut sen verran toimenpiteitä, että se jätettiin lopulta paikoilleen ja piilotettiin saarekkeen sisälle. Saarekkeeseen jäi silti vielä hyvin säilytystilaa, ja patteri saatiin tyylikkäästi pois näkyvistä.

Noblessa-keittiö kestää kulutusta

Keittiön yhdistäminen olohuoneeseen oli toimiva ratkaisu. Nyt keittiössä on helppo työskennellä ja laskutilaa on kolmeen suuntaan. Toiminnallisuus varmistettiin hyvin sijoitetuilla kodinkoneilla. Esimerkiksi liesituuletin integroitiin lieden yläpuolella sijaitsevaan kaappiin, jotta se ei häiritse keittiön avointa näkymää. Säilytystilan riittävyys huomioitiin myös kodinkonevalinnoissa:

– Kodinkoneista tykkään erityisesti mikron ja uunin yhdistelmästä. Jos olisin valinnut uunin lisäksi erillisen mikron, se olisi pitänyt integroida kaapistoon ja laite olisi vienyt tilaa muilta tavaroilta. Yhdistelmäuuni on ollut todella kätevä käytössä.

Keittiötä kiertävät työtasot tuovat monipuolista laskutilaa ruoanvalmistukselle ja tarjoiluille. Pintamateriaaleissa korostettiin kestävyyttä ja helppohoitoisuutta, siksi työtasomateriaaliksi valittiin aidon puun sijaan vaalea tammikuosi:

– Unelmakeittiössäni olisi kivitasot, mutta ne eivät olisi sopineet tämän keittiön tyyliin. Puun sävy täydensi paremmin valkoista kaapistoa. Aidosta puusta valmistetussa työtasossa elämän jäljet näkyisivät nopeasti, joten siksi valitsin tasoksi laminaatista valmistetun puukuosin. Sen kanssa ei tarvitse varoa, vaikka kaataisi jotain työtasolle.

Muille keittiöremonttia suunnitteleville Monni suosittelee yhteydenottoa keittiösuunnittelijaan, jonka kanssa eri ideoita voi pallotella jo hyvissä ajoin. Remontissa suunnitelmat muuttuvat usein matkan varrella, mutta ammattilainen neuvoo parhaat ratkaisut eri tiloihin:

– Pääsimme heti Heidin kanssa hyvin yhteisymmärrykseen siitä, millainen keittiön tulee olla. Käynti myymälässä auttoi paljon, kun näki livenä eri kaappimallit ja materiaalit, ja pystyi vertailemaan eri vaihtoehtoja toisiinsa. Tämä oli ensimmäinen keittiöremonttini, mutta en tekisi mitään toisin.

Kuvagalleria

Scroll to Top