Ammattilais­kokin tehokkaasti valaistu keittiö

Sara La Fountain, Helsinki

Sara La Fountain valmistaa herkullisia annoksia niin töissä kuin vapaa-ajalla. Keittiömestarin omassa keittiössä on yllättäviä yksityiskohtia ja näyttäviä ratkaisuja. Kerrostalon kattohuoneiston tunnelmaan sopiva vaalean puukuosin keittiö löytyi Noblessan Herttoniemen myymälästä.

Kun kokki Sara La Fountain suunnittelee uutta annosta, hän kiinnittää huomiota raaka-aineiden laatuun, valmistustapaan ja luoviin yhdistelmiin. Suunnitteluprosessi on yllättävän samanlainen kuin uuden keittiön hankinnassa. Värit, muodot, ominaisuudet ja esillepano loihtivat näyttävän lopputuloksen, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Sara on tuttu näky paitsi television ruoka- ja matkailuohjelmista, myös pääkaupunkiseudun Noblessa-myymälöiden tapahtumista. Saran valmistamia herkkuja on nautittu esimerkiksi Noblessan Habitare-messuosastolla. Koska Noblessa-keittiöt kodinkoneineen olivat ruoka-alan ammattilaiselle jo entuudestaan tuttuja, valinta uudeksi keittiöksi oli helppo:

– Tiesin, että Noblessalla on moderni mutta tyylikäs mallisto ja sellaisia materiaaleja, joita halusin omaan keittiööni. Toiveissani oli vaalea ja kodikas keittiö, joka on samaan aikaan ajankohtaisen näköinen ja silti kodikas.

Vierailu Helsingin Herttoniemen Noblessa-myymälään auttoi keittiösuunnitelman kehittämisessä, kun myymäläpäällikkö Eva Paukkeri visioi Saran kanssa monipuolisen, näyttävän ja säilytystilaltaan ruhtinaallisen keittiön.

– Keittiön piti sopia juuri tähän asuntoon, joten haimme siihen ajatonta ilmettä, lämpöä ja harmonisuutta. Evan ammattitaidolla Noblessan mallistosta löytyi nopeasti oikea värimaailma ja kokonaisuutena varma paketti, joka huomioi tilan erityispiirteet lisäten sinne valoa ja pehmeyttä.

Koti sijaitsee kerrostalon ylimmässä kerroksessa, ja keittiöstä on kulku suoraan terassille nauttimaan aamukahvia kattojen yli katsellen. Keittiön kohdalla oli aiemmin kaksi eri huonetta, mutta remontin yhteydessä huonejärjestys meni uusiksi. Huoneet yhdistämällä keittiöstä saatiin tarpeeksi suuri, sillä Saran arki pyörii vahvasti keittiössä uusia reseptejä suunnitellen ja raaka-aineyhdistelmiä testaillen. Koekeittiössä pitää olla tarpeeksi tilaa työskennellä:

– Noblessan kaapistot on mitoitettu juuri minulle sopiviksi, ja hyvä ergonomia helpottaa kokkailua kaikin puolin. Halusin keittiöön myös paljon lasku- ja työskentelytilaa sekä sellaisia säilytysratkaisuja, että saan tarvittaessa kaikki tavarat kaappeihin piiloon.

Satojen mausteiden koekeittiö

Sara matkailee työnsä puolesta paljon ympäri maailmaa, mutta hänen keittiönsä on vahvasti skandinaavisen tyylin edustaja. Vetimettömät Line N -malliston ovet luovat linjakkaan kokonaisuuden ja korostavat vaaleita puupintoja sekä kullanvärisiä vedinuria. Ovimallina on Noblessan Natura-sarjan Montreal-tammikuosi ja työtasoina Dektonin Entzo. Kokonaisuutta täydentää kaapiston kanssa samasta puukuosista valmistettu ruokapöytä. Keittiön kodinkoneet ovat Mielen valikoimasta ja viinikaappi Temptechin.

Koska ammattilaiskokki tarvitsee työssään monenlaisia laitteita ja tarvikkeita, keittiön säilytystila maksimoitiin. Tämä toteutui Noblessan kaapistojen XL-runkokorkeudella sekä kattoon asti yltävillä yläkaapeilla.

– Halusin muuttaa asunnon alkuperäiset kiinteät ruokakomerot kalustekomeroiksi ja saada keittiöön aamiaiskaapin sekä paljon avohyllyjä. Tärkeintä oli tuoda keittiöön tarpeeksi säilytystilaa ja saarekkeen lisäksi myös erillinen ruokapöytä.

Vaalean marmorikuosin työtasot kiertävät U-mallista keittiötä, ja keskellä komeilee suuri saareke. Se tuo reilusti työskentely- ja tarjoilutilaa ja kätkee sisäänsä uskomattoman määrän kattiloita, paistinpannuja ja muita keittiötarvikkeita.

Keittiön seinillä komeilee erilaisissa avohyllyissä ja lokerikoissa vaikuttava kokoelma mausteita, kuivattuja yrttejä ja Saran itse valmistamia tinktuuroita:

– Yhteensä tässä keittiössä on varmaan 400 eri purnukkaa yrttejä, superfoodeja ja muita aineksia. Tilaan niitä netistä ja ostan matkoilta. Keittiö on kovassa käytössä, kun testailen uusia ruokia ja makuyhdistelmiä laidasta laitaan. Klassinen ranskalainen ruoka on lähellä sydäntäni, samoin erilaiset liha- ja äyriäisruoat.

Aamiaiskaappi on todellinen monitoimikaappi, sillä sitä käytetään aamiaistarvikkeiden lisäksi myös tarjoilukaappina, astiakaappina ja juhlia järjestettäessä juomakaappina. Aamiaiskaapissa on ovet sivuseinien sisään kätkevä pocket door –mekanismi, mutta Sara kertoo pitävänsä kaappia yleensä esillä ovet auki.

– Kun aamiaiskaappiin laittaa valot päälle, siitä tulee hienosti ekstraa keittiön tunnelmaan. Noblessan valaistusratkaisut tekivät muutenkin vaikutuksen, sillä sain keittiöön tosi monipuolisesti muunneltavia valoja spoteilla ja integroiduilla led-nauhoilla. Niitä tarvitaan, kun tilassa kuvataan erilaisia ruokaohjelmia.

On yksi asia, mistä Sara ei keittiössään luopuisi. Se on kaasuhella, joka tuo ruoanlaittoon ripauksen ikiaikaista tunnelmaa, kun ihmiset kokoontuvat yhdessä elävän tulen äärelle:

– Kaasu on ihan must. Kun laitan ruokaa, haluan tulen ja äkkiä. Kaasuliekillä valmistusta pystyy kontrolloimaan paremmin. Se on tietenkin tottumiskysymys, mutta itse haluan aina laittaa ruokaa kaasuliedellä. On ihanaa valmistaa isompia juhlatarjoiluja ja käyttää saareketta tarjoilutasona, kun kaikki vieraat viihtyvät täällä keittiössä.

Kuvagalleria

Scroll to Top