Viihtyisän monimuotoinen perhekeittiö

Kim ja Mari Sainio, kaksi poikaa ja kolme koiraa, Pohjois-Helsinki

Kim ja Mari Sainio remontoivat kotinsa vanhentuneen keittiön vastaamaan nelihenkisen perheen vaatimuksia. Noblessalta löytyi sopivat säilytysratkaisut ja yksityiskohdat vilkkaan arjen haasteisiin. Lopputuloksena syntyi keittiö, jonne on helppo kokoontua.

Heikinlaaksossa sijaitsevan paritalon keittiö oli alkuperäisessä muodossaan, kun Sainiot muuttivat taloon vuonna 2007. Se oli pariskunnan ensimmäinen yhteinen koti, ja he aloittivat asunnon remontoinnin sen hetkisten tarpeidensa pohjalta:

– Silloin meillä ei ollut yhteisiä lapsia eikä kokemusta arjen pyörittämisestä. Trenditkin olivat erilaiset, ja kaikkialla käytettiin esimerkiksi paljon lasitiiltä. Lasten myötä näki sitten keittiön eri toiminnallisuuksien tarpeen, Kim kertoo.

Viidentoista vuoden jälkeen keittiö alkoi tuntua auttamattoman vanhentuneelta. Säilytys- ja laskutilaa ei ollut riittävästi, keittiö tuntui ahtaalta, ja pieneen jääkaappiin ja pakastimeen ei mahtunut kahden aikuisen sekä 13- ja 14-vuotiaiden poikien tarvitsemat ruoat. Myöskään pintamateriaalit eivät enää miellyttäneet silmää, ja kierrätysastioille vaadittu tila puuttui kokonaan. Oli aika toteuttaa pitkään suunniteltu keittiöremontti:

– Päätin pistäytyä Sanomatalon Noblessa-myymälän ohikulkumatkallani. Ennakko-oletukseni oli, että tässä saa maksaa itsensä kipeäksi, mutta sieltä löytyikin aivan kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Saksalainen laatu näkyi ja tuntui. Noblessan Heidi Rasi suunnitteli meille toiveidemme pohjalta aivan upean keittiön.

Uudelle keittiölle oli edellä mainittujen toiminnallisuuksien lisäksi myös kaksi muuta tärkeää ehtoa: sen piti olla kaunis ja helppohoitoinen. Tämä toteutui Noblessan Divine-malliston kaapistolla, johon valittiin kaunis hiekan sävy sekä sormenjälkiä hylkivä pinnoite. Jälkimmäinen ominaisuus oli Sainioille iloinen yllätys:

– Valitsimme kaapiston täysin sen ulkonäön ja värin perusteella. Erikoispinnoite tuli sitten hyvänä bonuksena. Heidin ansiosta meille tuli myös työtasoihin erikoismateriaali eli keraaminen Xtra Ceramic. Se ei ollut halvin vaihtoehto, mutta se on kestävä ja tyylikäs. Lapsemme ovat sen ikäisiä, että he moukaroivat asioita, joten tarvitsemme kestävät pinnat keittiöön.

Vino saareke on keittiön sydän

Keittiö sijaitsee avoimessa tilassa yhdessä olohuoneen kanssa. Keskellä keittiötä komeilee hassusti hieman vinksallaan oleva saareke. Sen vino muoto ohjaa katsetta kohti olohuonetta, ja erikoinen sijoittelu tuo lisää liikkumistilaa kulmakeittiöön:

– Asuntomme alkuperäisessä pohjaratkaisussa keittiön saareke oli sijoitettu vinoon, ja halusimme säilyttää saman muodon myös uudessa keittiössä. Itse asiassa uusi saareke on vielä dominoivampi kuin vanha. Muotokieli napsahti kohdilleen, ja saareke tukee asunnon ryhtiä.

Saarekkeessa on myös muita persoonallisia ratkaisuja. Siihen tehtiin vaalean Montreal-tammikuosin tasomateriaalista erillinen kelluva taso, joka toimii pienenä näkösuojana olohuoneen suuntaan ja muuntuu tarvittaessa näyttäväksi tarjoilutasoksi pikkunaposteltaville.

Säilytystilan osalta saarekkeeseen saatiin sijoitettua kauan toivotut kierrätysastiat, ja arkea helpottaa myös liiketunnistimella avautuva alakaappi. Perheen kolmen koiran, eli kahden villakoiran ja yhden maltipoon herkut ovat hyvällä kerjäysetäisyydellä saarekkeen alareunassa erillisissä laatikoissa. Mari halusi säilyttää kodissa jo aiemmin käytössä olleet ja hyväksi havaitut säilytyskorit:

– Halusimme kierrättää olemassa olevia tavaroitamme siltä osin kuin se oli mahdollista. Nämä harmaat säilytyslaatikot olivat meillä käytössä, ja pyysin Heidiä sisällyttämään ne mukaan uuteen keittiösuunnitelmaan. Laatikoille on nyt oma paikkansa saarekkeen alaosassa, ja ne ovat aivan ihanat tuossa!

Valaistus viimeistelee keittiön

Vetimettömän Line N -keittiön saareketta ja alakaappeja kiertää valaistu vedinura, joka tuo tilaan näyttävää tunnelmavaloa. Koska aiempi keittiö oli hämärä, remontissa kiinnitettiin erityistä huomiota valaistuksen riittävyyteen. Välitilan led-valaistus tehtiin yläkaappien alapuolelle asennetuilla Manila Plus –valoilla. Marin erityistoiveena oli saada yläkaappien päälle pistorasiat, jotta tilan voi koristella jouluvaloilla.

Kaapistojen välissä kiiltelevä välitilapaneeli ei ole lasia, vaikka siltä näyttääkin. Paneeliin haluttiin pistorasiat, jotka eivät olisi onnistuneet lasipintaan. Siksi materiaaliksi valittiin kiiltäväpintainen ja helppohoitoinen laminaatti, joka näyttää Marin mukaan livenäkin hämmästyttävän paljon lasilta.

Keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös suurin osa vanhoista kodinkoneista, ja tilalle valittiin Boschin energiatehokkaat jääkaappi, pakastin, mikro ja uuni. Keittotasoliesituuletin on Noblessan kodinkonemalliston Nikolatesla Switch:

– Uusi keittotaso on sairaan nopea! Siinä saa tehtyä munakkaan hetkessä, eikä lopputulos ole palanut patalappu. Induktiotaso nopeuttaa ruoanlaittoa todella paljon. Nopean käyttövalmiuden lisäksi uusissa kodinkoneissamme on myös paljon aiempaa matalampi sähkönkulutus, joten ne ovat erittäin energiatehokkaita.

Sainioiden keittiössä on havaittu integroitujen kodinkoneiden lisäksi myös muita yhteensulautumia:

– Vaimoni on integroinut itsensä läppärin kanssa tuohon saarekkeen päädyssä sijaitsevaan syvennykseen. Hänen yrityksensä toimisto on nykyään meidän keittiössämme, Kim heittää.

Onneksi työnteon lisäksi keittiössä ehditään myös kokkailemaan. Kim tekee mielellään makaronilaatikkoa, ja perheen pojat valmistavat vanhempiensa sanojen mukaan hämmästyttävän hyviä munakkaita. Myös Kimin täysikäiset pojat tulevat usein käymään ja auttavat mielellään ruoanlaitossa. Kaikesta huomaa, että tämä koti ja keittiö on tehty yhdessäoloon, rentoutumiseen ja kotoilusta nauttimiseen.

– Olimme varautuneet siihen, että keittiöremontissa kaikki voi mennä pieleen. Noblessan kanssa katsoimme vaan suu auki, miten kaikki onnistui. Ainoa kritiikki on, että he muistivat lähettää laskun, Kim kuittaa.

Kuvagalleria

Scroll to Top