Tuusulan asuntomessut 2020: Duplio Aalto

Asukkaat Kati-Annika ja Sami Aalto

Kati-Annika ja Sami Aallon koti Tuusulan asuntomessualueella on 107 neliön kompakti kivitalo. Duplio-paritalon toisessa puolikkaassa asuu Kati-Annikan täti Aila Tynell. Spontaanista heitosta lähtenyt ajatus asua paritalossa lähellä pääkaupunkiseutua käynnisti rakennusprojektin, jossa jokainen neliö on otettu hyötykäyttöön.

– Heitin tädilleni ajatuksen paritaloon muuttamisesta, ja kun hän innostui asiasta, aloitimme käytännön suunnittelut. Yksin emme olisi lähteneet näin isoon rakennusprojektiin, koska meillä ei ole rakentamisesta aiempaa kokemusta. Täti toi henkistä ja sosiaalista tukea pitkään prosessiin.

Duplio Aalto on vaaleiden pintojen ja värikkäiden huonekalujen luova yhdistelmä. Muotoilijaksi kouluttautunut Kati-Annika halusi suunnitella kodin sisustuksen itse, ja taloon tehtiin myös erillinen taidesuunnitelma Riika Anundin näyttäville maalauksille. Lisäksi kodissa on itse suunniteltua akustiikkataidetta.

– Tyylimme on täysi vastakohta tällä hetkellä vallassa olevalle neutraalille sisustustrendille. Koti ei kuitenkaan näytä sirkukselta, vaikka väriä riittääkin. Meillä on korallinvärinen sohva ja ruokapöydänkin kaikki tuolit ovat eri väriset, joten halusimme värikkäiden kalusteiden vastakohdaksi selkeästi vaaleat pinnat.

Kodin jokainen neliö on tarkasti käytössä, mutta sisätilat tuntuvat avarilta, koska ylä- ja alakerran välisissä aukkokohdissa huonekorkeus on yli viisi metriä. Leijuvat portaat lisäävät tilan tuntua entisestään.

Keittiö ja olohuone sijaitsevat samassa avoimessa tilassa, mutta avokeittiön tai saarekkeen sijaan huoneet erotettiin toisistaan puoliseinällä. Se peittää olohuoneen suunnasta suoran näkymän keittiöön, joten esimerkiksi tiskit tai tasolle lasketut tarjoiluastiat jäävät piiloon. Vain keittiön yläkaapit näkyvät olohuoneeseen. Väliseinän ansiosta keittiöön saatiin paljon tasopintoja ja työskentelytilaa.

Puoliseinään tehtiin olohuoneen puolelle säilytystiloja ja syvennys televisiolle. Koska katseet on suunnattu televisiota katsellessa keittiöön päin, haluttiin kaapistosta neutraali tausta, joka ei kiinnitä liikaa huomiota. Noblessan vaalea ja vetimetön Line N -keittiö Touch-ovilla toi sisustukseen skandinaavista tyylikkyyttä:

– Keittiössämme on todella hienot materiaalit. Kaapistojen satiininpehmeät mattapinnat ja seinien valkoinen väri luovat yhdessä hienostuneen kokonaisuuden. Minimalistisen tyylin takaamiseksi valitsimme myös liesituulettimeksi keittotasoliesituulettimen, eikä kattoon tai seinään kiinnitettävää laitetta, Sami kuvailee.

Ammattilainen apuna visioiden toteutuksessa

Keittiötä suunnitellessa Aallot halusivat säilyttää omat visionsa, mutta saada silti sparrausapua ammattilaiselta. He kävivät tutustumassa kolmen eri keittiövalmistajan tuotteisiin, ja päätyivät Noblessaan. Yksi syy Noblessan valintaan oli loistava yhteistyö keittiösuunnittelija kanssa:

– Noblessalla on laadukkaita tuotteita, joilla on tyylikäs design. Noblessan Salla Nordman huomioi hienosti meidän toiveemme keittiön suunnittelussa. Sallan persoona ja ammattimaisuus tekivät vaikutuksen. Ajattelen Sallaa enemmän kaverina kuin keittiösuunnittelijana, sillä hän oli meille niin suurena apuna koko rakennusprosessin ajan.

Myös Aaltojen tuttavaperheen kotona on Noblessan keittiö ja kiintokalusteilla toteutettu vaatekaappi. Tuttavien antama positiivinen palaute vahvisti entisestään mielikuvaa laadukkaista ja kestävistä kalusteista. Lopulta Aallot valitsivat uuden kotinsa kaikki kiintokalusteet Noblessan mallistosta. Näin sisustus pysyi yhtenäisenä, ja säilytysratkaisuihin saatiin paljon joustavuutta.

Kodin erilaiset tilat muodostivat asennusten näkökulmasta todellisen palapelin. Aallot kehuvat Noblessan asentajaa, joka sai kaiken tekniikan piilotettua kalusteiden taakse ja rakenteisiin niin, että kokonaisuus pysyi pelkistettynä ilman näkyviä putkia tai johtoja. Rajallisessa tilassa asennusten piti onnistua millintarkasti:

– Peilikaappien asennuksissa on yleensä kaksi senttiä asennusvaraa, mutta meillä sitä oli kaksi millimetriä. Noblessan asentaja sai ratkottua kaikki kompaktin tilan tuomat haasteet, ja lopputuloksesta tuli todella onnistunut.

Asuntomessujen jälkeen perhe pääsee kunnolla nauttimaan uudesta kodistaan ja kalusteratkaisuista. Suunnitelmat uuden Noblessa-keittiön käyttöön ovat jo selvillä:

– Tykkään laittaa ruokaa ja kesäisin grillaan pihalla, mutta leipomisessa olen aivan onneton. Uudessa AEG:n kalusteuunissamme on kuitenkin höyryominaisuus, jonka avulla aion kokeilla rapeakuorisen leivän tekoa, Sami visioi.

Kuvagalleria

Scroll to Top