Bistrotunnelmaa tanssijaparin keittiössä

Katja Koukkula ja Jussi Väänänen, Helsinki

Tanssijapariskunta Katja Koukkulan ja Jussi Väänäsen keittiö koki muodonmuutoksen muun asunnon remontin yhteydessä. Huonejärjestys laitettiin uusiksi, ja samalla 80-luvulla tehty keittiö muutettiin toimivammaksi ja avarammaksi. Asuntoremonttia tehnyt ammattilainen suositteli Koukkulalle ja Väänäselle Noblessan keittiötä:

– Remonttimies kertoi meille, että Noblessalla on hyvä hinta-laatusuhde. Pyysimme sisustusarkkitehti Marko Paanasen suunnittelemaan meille keittiön tilaratkaisut niin, että lopputuloksena on harmoninen ja rauhallinen keittiö.

Pohjasuunnitelman selvittyä Koukkula ja Väänänen tutustuivat keittiövalikoimaan Helsingin Sanomatalon Noblessa-myymälässä, jonka myyjä ja suunnittelija Karoliina Kononen auttoi sopivan keittiön valinnassa. Suosikiksi valikoitui vetimetön Line N-malli.

– Palvelu oli erittäin asiantuntevaa, ja saimme tyylikkään keittiön käytännöllisillä ratkaisuilla. Kokemuksemme mukaan Noblessa on luotettava ja varma. Saimme kaiken haluamamme juuri silloin, kun siitä oli sovittu. Päivämäärät pitivät ja tilauksista ei puuttunut mitään.

Uusi keittiö näyttää avaralta, koska siellä ei ole lainkaan yläkaappeja. Ratkaisu on ilmava ja tyylikäs, ja se korostaa keittiön parhaita puolia. Remontissa tilaan haettiin luonnonvaloa viereisistä huoneista. Ovenkarmin yläpuolelle tehtiin ikkuna-aukko olohuoneeseen, ja keittiön toinen pääty aukeaa lasisella tilanjakajalla rajattuun eteiseen. Lisävalaistusta tuovat keittiön työtason mittainen LED-kisko sekä liesituulettimen valot.

– Olen visuaalinen ihminen, joten halusin, että keittiö on kaunis. Pyrimme optimoimaan sen valon, mikä on saatavissa. Mietimme myös tarkkaan, minkä verran kaappeja haluamme keittiöön. Yläkaapit näyttävät mielestäni tunkkaisilta ja blokkaavat tilaa eri tavalla. Kun on paljon kaappitilaa, niin sitä alkaa helposti kerätä liikaa tavaraa. Nyt olemme karsineet kaiken turhan pois, ja säilytystilaa on juuri sopivasti, Koukkula kertoo.

Yksityiskohdat korostuvat esteetikkojen kodissa

Ammattiesiintyjien arjessa on tilaa myös estetiikalle. Keittiön värimaailma suunniteltiin niin, että se kunnioittaa huoneiston alkuperäistä henkeä. Vanha talo ja sen korkeat huoneet henkivät arvokkuutta, joka toistuu keittiön yksityiskohdissa. Pesualtaan hana valittiin erityisesti sen kauniin muotoilun vuoksi, ja altaan yläpuolelle on ripustettu tummasävyinen öljyvärimaalaus. Se erottuu valaistuna muuten tyhjäksi jätetyltä seinäpinnalta.

– Halusimme keittiöön sekoituksen uutta ja vanhaa. Valitsimme keittiöömme vedenvihreät kaakelit, ja niiden pohjalta muukin värimaailma alkoi hahmottua. Mietimme pitkään sopivaa keittiön väriä, mutta lopulta päädyimme vanhahtavan vihreän ja kaapiston valkoisen värin yhdistelmään, joka loi tilaan kauniin kokonaisuuden.

Keittiössä kokkaillaan vauhdikkaasti, joten kaikille tavaroille pitää olla oma paikkansa. Monipuolinen apteekkarinkaappi olikin yksi tärkeimmistä toiveista uutta keittiötä suunniteltaessa. Korkea, esiin vedettävä kaappi on tilava ja käytännöllinen ratkaisu, ja se pitää keittiön yleisilmeen siistinä.

– Olen haaveillut jo pitkään apteekkarinkaapista. Halusimme, että mahdollisimman moni asia keittiössä on poissa näkyvistä mutta samalla helposti käytettävissä. Olemme innokkaita ruuanlaittajia, vaikka emme mitään gourmet-kokkeja olekaan. Tuntuu, että uuden keittiön myötä olemme innostuneet laittamaan ruokaa entistä enemmän.

Marmoripintoja ja metallikehyksiä

Koukkulan ja Väänäsen kodissa on erillinen ruokailutila olohuoneessa, mutta keittiöön haluttiin pieni istuskelupaikka kahvihetkiä varten. Marmorilevyinen, pyöreä bistropöytä ja kaksi mustaa tuolia yhdistyvät tyylillisesti sivuseinän lasiseen tilanjakajaan, jossa on industrial-henkiset metallikarmit.

– Marko Paananen sai onneksi pöydän ja tuolit mahtumaan mukaan keittiön tilasuunnitelmaan. Nykyään syömme monesti juuri tämän pöydän äärellä, koska tässä on hauska kahvilamainen nurkkapöytäfiilis.

Pöydän marmoripinta sopii yhteen keittiön marmorikuvioisen työtason kanssa. Keraaminen taso on käytännöllinen ratkaisu, sillä kuumat astiat voi laskea suoraan sen päälle. Taso tuo myös lisää avaruutta keittiöön, sillä se heijastelee ympäröivää valoa ja pintoja.

– Keraaminen työtaso pysyy kauemmin siistinä, joten se on suurpiirteiselle luonteelleni sopiva valinta. Tason pintaan saattaa silti jäädä pieniä railoja, jos aineksia leikkaa suoraan työtason päällä ilman leikkuulautaa, Koukkula nauraa.

Keraaminen taso on paitsi kaunis myös käytännöllinen ratkaisu.

KUVAGALLERIA

Scroll to Top