Mökin omistaja, älä jätä tätä kevääseen

Mökin omistaja, älä jätä tätä kevääseen

Laitoimme lokakuun alussa kesämökkimme talviteloille ja päätimme panostaa tällä kertaa tavallistakin enemmän siihen, että keväällä pääsemme taas nauttimaan mökkielämästä täysin siemauksin. Suomen kesä on niin lyhyt, ettei siitä kannata tuhlata hetkeään projekteihin mitkä voi tehdä syksyllä tai talvella.

Syksyllä vien mökiltä kaikki ruoka-aineet pois ja tekstiilit kotiin pesuun ja säilytykseen, kuivaan ja lämpimään varastoon. Samalla on hyvä tehdä täysi inventaario mökille kertyneistä tavaroista. Mökille kertyy helposti tarpeettoman paljon astioita ja muuta pientavaraa sekä ”mökkivaatteita” ja kotoa poistettuja kalusteita. Jos tilaa ei perkaa vuosittain, pieni mökki alkaa vähitellen näyttää tavaroiden ja kalusteiden hautausmaalta.

Minua on pitkään vaivannut 1960-luvulla rakennetun kesämökkimme alkeelliset keittiötilat. Kesällä loman parasta antia on hyvä ruoka ja ystävien kanssa kokkailu. Oma perhekin vaatii tuhdisti ruokaa päivittäin. Siitä huolimatta ruoan valmistuksen puitteet ovat olleet mökillämme sanalla sanoen heikot. Nyt päätimme korjata asian. Halusin että ensikesänä keittiö on kunnossa heti kun mökkikausi alkaa.

Käynnistimme siis mökkikeittiön remontin. Syksy on hyvää aikaa suunnitella unelmien keittiö mökille. Silloin on tuoreessa muistissa ne asiat mihin kaipaa ratkaisua ja millaisia toimintoja mökkikeittiössä pitää olla. Tarpeet voivat olla hyvinkin erilaiset, kuin kotikeittiössä. Meillä grillataan kesällä paljon, joten liesi ei ole kovin tärkeä. Riittää kun saa uudet perunat keitettyä. Valitsimme pienen yhden levyn induktion, irtonaisen levyn mitä voi käyttää sisällä tai ulkona.

Uuniruokia teen mökilläkin, niillä on helppo ruokkia suurikin katras kerralla. Uunissa voi myös leipoa tai kypsentää paistovalmiita patonkeja ja pullia. Siksi valitsimme mökillekin täysikokoisen kiertoilmauunin. Huom! Jos vanhassa mökissä on pienitehoinen sähköliittymä, kysy keittiömyyjältä toimivaa ratkaisua.

Tiskauspiste on mökillämme ulkona, sisälle ei tule vettä. Mökkikeittiössä on vain pieni 20 cm kaatoallas, missä voi pestä salaattia tai huuhdella kahvipannun kantovedellä. Vesiliitännälle tehtiin kuitenkin varaus jo nyt, jos joskus tulevaisuudessa päädymme hankkimaan oman kaivon ja pumpun. Toistaiseksi tuomme keittiöön veden kanisterilla kotoa.

Ruoan ja astioiden säilytykseen tarvitaan mökilläkin tilaa. Mökiltä ei tule lähdettyä joka päivä kauppaan, joten ruokaa pitää olla kaapissa viikoksi. Vierasvaraakin on hyvä pitää. Haluan käyttää mökillä oikeita astioita ja niitä on vähintään kymmenen hengen kattaukseen. Keittiömme on kuitenkin vain noin 5 neliön kokoinen, joten suunnittelussa vaadittiin hyviä ideoita ja ammattilaisen silmää.

Noblessalta löytyi keittiömallisto, mikä sopii moderniin makuun, mutta samalla myös hirsimökin tunnelmaan. Suunnittelupalvelussa varmistettiin, että keittiön mitat istuvat tilaan täydellisesti. Kun syksyllä suunnittelee ja tilaa mökkikeittiön, sen saa asennettua vielä ennen paukkupakkasia. Talvella tilatun keittiön asennuksen voi sopia vaikka maalis–huhtikuulle. Asennustyön kannalta on edullista sopia ajankohta, mikä ei ole vilkkainta aikaa rakentajille tai kesän loma-aikaa.

Nyt uusi mökkikeittiömme on valmis ja keväällä saamme aloittaa mökkikauden ilman remonttihuolia. Ehkä poikkeamme useammin myös talven viikonloppuina pilkkimässä ja saunomassa. Uusi keittiö on ihana, arjen luksusta.

Mira Ahjoniemi
Mira Ahjoniemi

Mira Ahjoniemi tunnetaan muutosvalmentajana, some-aktiivina sekä Loistava järjestys –kirjan kirjoittajana.Varaa maksuton suunnitteluaika

Hei!

Onko kysyttävää tai tarvitsetko apua keittiön suunnittelussa? Anna numerosi, niin soitamme sinulle!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.