Kaksi keittiötä – pihistä tai panosta

Kaksi keittiötä – pihistä tai panosta

Keittiön toimivuus on yksi tärkeimpiä asioita arjessa. Siisti ja kaunis keittiö, missä kaikelle on paikka houkuttelee laittamaan ruokaa ja viettämään aikaa hyvän ruoan parissa kotona. Huonosti suunniteltu tai huonokuntoinen keittiö aiheuttaa harmia päivittäin. Keittiöremontti on iso taloudellinen panostus, mutta se kannattaa. Jos talous on tiukilla, keittiösuunnitelmassa voi säästää pienillä asioilla, mitkä eivät kuitenkaan olennaisesti heikennä keittiön toimivuutta.

Minulla on parhaillaan työn alla kaksi keittiöremonttia. Toinen keittiö on tulossa mökille, missä vietämme paljon aikaa kesäisin ja toinen uuteen kotiimme, minne muutimme äskettäin. 1800-luvun lopulla rakennetun pienen kotitalomme pyrimme remontoimaan laadukkaasti, kaikki unelmat ja toiveet huomioiden. Aiomme panostaa kodin remonttiin liikoja säästelemättä. Mökkikeittiömme sen sijaan suunniteltiin pienellä budjetilla ja teimme huomattavia säästöjä yksityiskohtia säätämällä.

Jos et ole ahkera ruoanlaittaja tai aiot myydä asuntosi lähivuosina tai asunto/mökki ei ole ympärivuotisessa käytössä, voi olla ihan järkevää remontoida säästäen.

Näin voit pihistää keittiöremontissa jopa puolet hinnasta:

 • Kysy myyjältä mitkä ovat edullisimmat ovimallit juuri nyt
 • Kysy myyjältä mitkä ovat edullisimmat työtason materiaalit
 • Valitse ovimalli mihin ei tarvita vetimiä
 • Valitse vetolaatikoiden sijaan joitain ovellisia alakaappeja
 • Valitse avohyllyjä, jos avohyllyt miellyttävät silmääsi (itse en näitä suosi)
 • Harkitse voitko jättää joltain osin yläkaapit kokonaan pois
 • Hyödynnä keittiöliikkeen kodinkonetarjoukset
 • Älä käytä erikoisosia, kuten apteekkarinkaappia
 • Keskustele myyjän kanssa voiko joitain peitelevyjä jättää pois sivuista, yläosasta tai sokkelista ja kuinka se vaikuttaa keittiön ulkonäköön
 • Välitilan materiaaleilla on huomattavia hintaeroja, vertaile tarkkaan eri vaihtoehtoja
 • Altaissa ja hanoissa on suuri hintahaarukka, kilpailuta ne keittiöliikkeen ja rautakaupan välillä.
 • Älä hanki integroitavia kodinkoneita (poikkeuksena liesi)
 • Pyri suunnittelemaan sellainen kokonaisuus, mikä vaatii mahdollisimman vähän putkitöitä ja sähkötöitä. Suunnittele tarkkaan missä kohdissa tarvitset pistorasioita.

On kuitenkin asioita mitkä vaikuttavat todella paljon keittiön viihtyisyyteen ja tilojen käytännöllisyyteen.

Näihin asioihin kannattaa aina panostaa:

 • Hanki tasoon upotettu induktioliesi. Keittiön siistinä pitäminen helpottuu valtavasti, kun hellan väleihin ei enää putoile ruokaa tai valu kastiketta vaan liesi on tiiviisti upotettu työtasoon. Induktioliedelle ei ruoka myöskään pala kiinni niin helposti kuin muille liesityypeille ja se on helppo pyyhkäistä puhtaaksi käytön jälkeen. Induktio on erittäin nopea ja lämpötilaa voi säätää todella tarkasti ilman viivettä. Lähes kaikki alle 10 vuotta vanhat teräskattilat toimivat induktiolla. Samoin valurauta ja hiiliteräspannut. Voit testata kattiloiden ja pannujen yhteensopivuutta magneetilla! Jos magneetti tarttuu kattilan pohjaan, se on induktiolle sopiva.

 • Tilaa kaappeihin riittävästi hyllylevyjä. Matalat hyllyvälit antavat mahdollisuuden käyttää tilaa hyödyksi kokonaan, ilman että sinun täytyy kasata kupeista ja kipoista korkeita torneja.

 • Tilaa keittiöliikkeestä aterinlokerikko, mikä on suunniteltu sopimaan juuri tämän keittiön vetolaatikkoon täydellisesti. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin edestakaisin kilisevä aterinlokerikko.

 • Huolehdi hyvästä työtason valaistuksesta. LED-valonauha tai yläkaapin pohjaan integroitu LED-profiili työtason yläpuolella antaa tasaisen ja kirkkaan valon. Tarkista valaisimen värilämpötila ennen ostopäätöstä. Minä suosin keittiössä mahdollisimman luonnollisen sävyistä puhdasta valoa, mieluummin kylmään päin menevä sävy kuin lämmin tai kellertävä valo. Monikäyttöisin ratkaisu valaistukseen on kelvin säädettävä valaistus, joissa voit säätää värilämpötilaa tarpeen ja tunnelman mukaan.

 • Keittiöremontin pohjatöihin sekä keittiön asentamiseen kannattaa ottaa ammattilainen. Helpointa ja varminta on ostaa avaimet käteen -palvelu suoraan keittiötoimijalta. Kun tilaat keittiön asennettuna, se on valmis nopeassa aikataulussa, ilman vääntöä siitä kenen vastuulla mikäkin on. Saat takuulla toimivan keittiön.

Keittiösuunnittelussa kannattaa aina lähteä tavoittelemaan unelmakeittiötä ja pyytää tarjous parhaasta mahdollisesta ratkaisusta. Kun sen hintalappu on selvillä, voi alkaa karsia ja muokata kokonaisuutta omaan budjettiin sopivaksi. Ammattitaitoinen keittiömyyjä auttaa sinua mielellään. Vaadi palvelua ja osaamista, koska keittiösi on sen arvoinen.

Remontin yhteydessä on hyvä hävittää keittiöstä ylimääräiset astiat, naarmuuntuneet muovipurkit ja turhat kattilat. Uuteen keittiöösi ansaitsee päästä vain sellaiset astiat, mitkä ovat säännöllisesti käytössä ja tuottavat iloa.

Loistavaa järjestystä keittiöösi toivottaa,
Mira

Mira Ahjoniemi
Mira Ahjoniemi

Mira Ahjoniemi tunnetaan muutosvalmentajana, some-aktiivina sekä Loistava järjestys –kirjan kirjoittajana.Varaa maksuton suunnitteluaika

Hei!

Onko kysyttävää tai tarvitsetko apua keittiön suunnittelussa? Anna numerosi, niin soitamme sinulle!

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.