Älä osta kotiin ruokaa

Älä osta kotiin ruokaa

Vuosi vuodelta olen opetellut ostamaan kotiin mahdollisimman vähän ruokaa. Tällä tarkoitan sitä, että viikon ruoat voi olla ihan järkevää ostaa kerralla, mutta pitääkö kotona olla kolmen viikon ruoat? Tai kolmen kuukauden ruoat. Väitän että monessa kodissa on ruoka-aineita säästössä jopa kolmen vuoden takaa.

Keittiössä valmistetaan ruokaa ja syödään yhdessä. Kokkailulle ja yhdessäololle kannattaa antaa tilaa ja panostaa hyviin ruoanvalmistuksen välineisiin. Astiatkin tarvitsevat omat kaappinsa ja laatikkonsa. Mutta kuinka paljon on järkevää antaa tilaa ruoan säilyttämiselle. Lähikaupassa hyllyt notkuvat valikoimaa ja tarjonta on tuoretta ja sopivasti uudistuvaa, joten antaa kauppiaan säilyttää puolestani.

Minimalistin unelma on tyhjä jääkaappi kerran viikossa tai edes kerran kuukaudessa. Silloin jääkapin hyllyt voi helposti pestä ja sen jälkeen ostaa tuoreet elintarvikkeet seuraavaa viikkoa varten. Aah mikä nautinto, kun tietää että jääkaapissa ei lymyile vanhentunutta ruokaa ja ruoantähteitä, ei nahistuneita porkkanoita, eikä paleltunutta banaania. Puhtaus on puoli ruokaa.

Samaan pyrin kuivaelintarvikkeiden kanssa. Tiedän että kuivaelintarvikkeet ovat monen keittiön ongelma ja se kannattaa ratkaista. Ennen meilläkin oli kolmea lajia riisiä, pastaa monessa eri muodossa, jauhoja, jyviä, hiutaleita, keksiä, sokereita… Joistain pakkauksista oli käytetty lusikallinen ja loput unohtuivat hyllyn perälle vuosiksi. Nyt tiedän mitkä ovat perheemme eniten käytetyt ruoka-aineet ja niitäkin ostetaan hyvin maltillinen määrä kerralla, koska tiedän mikä on menekki. Näin se onnistuu:

Hanki kuiva-elintarvikkeille läpinäkyvät säilytysastiat ja niihin etiketit.

 • Säilytyspurkin koko tulisi olla sellainen, että siihen mahtuu ostamasi ruokapakkauksen sisältö kokonaan, 1-6 kuukauden käyttöä vastaava määrä.
 • Kulmikkaat purkit vievät vähemmän tilaa kuin pyöreät. Pinottavuus on hyväksi.
 • Jos säilytät kuivaelintarvikkeet vetolaatikossa, silloin säilytyspurkin kannen tulee olla läpinäkyvä.
 • Läpinäkyvät, nimetyt säilytyspurkit auttavat seuraamaan tuotteen kulutusta ja jäljellä olevaa määrää, etkä tarpeettomasti osta lisää sellaista mitä vielä on kaapissa jäljellä.
 • Kun olet tehnyt harkitun päätöksen, mitkä ovat kotisi peruselintarvikkeet ja niille on nimetty paikka, vältyt heräteostoilta. Et enää nälkäisenä ostele kaappiin tuotteita mitkä jäävät käyttämättä.

Googlaa kun kokkailet uusia reseptejä ja harvinaisempia herkkuja.

 • Onko reseptissä lusikallinen sellaisia aineksia mitä et yleensä käytä? Moni ruoka-aine on leivonnassa ja ruoanlaitossa korvattavissa. Googlamalla löydät tietoa, voiko harvinaisen ainesosan korvata jollain mitä kaapissasi jo on.
 • Jos päädyt ostamaan purkillisen maustetta tai erikoisjauhoja tms. yhtä reseptiä varten, googlaa muita reseptejä missä käytetään samaa ainesosaa ja tee kokeiluja lisää. Tai jos ateria oli menestys, tee sama pian uudelleen. Kenties tuote pääseekin vakio-ostosten listalle?
 • Jos uusi resepti ei ollut menestys, älä jätä ylimääräisiä aineksia kaapinperälle. Tarjoa ne tuoreena eteenpäin, ehkä joku ystävä tai naapuri haluaa kokeilla.

Älä hamstraa mausteita.

 • Älä osta mausteseoksia. Kodin perusmausteita ovat sipuli, suola, mustapippuri ja paprikajauhe. Useimmat maustesekoitukset sisältävät juuri näitä aineksia sekä liudan E-koodeja. Sinulla saattaa olla kaapissasi monta purkkia mausteseoksia erilaisilla nimillä. Kun luet ainesosaluettelon, huomaat että sisältö onkin kaikissa lähes sama: sipuli, suola, mustapippuri ja paprikajauhe.
 • Perusmausteiden lisäksi saatat pitää chilistä, kurkumasta, korianterista, kanelista ja basilikasta. Harkitse huolella mikä määrä riittää. Harva kotikokkaaja tarvitsee kymmeniä erilaisia mausteita.
 • Moni mauste on saatavilla tuoreena yrttinä ja silloin maku sekä terveelliset ainesosat ovat parhaimmillaan. Tuore sipuli on minulle (suolan ohella) tärkein mauste kaikissa ruoissa. Kannattaa kokeilla tuoreita aineksia.

Älä pelkää tyhjää ruokakaappia.

 • Mikä on ruoka-aine, mikä ei koskaan saa kodistasi loppua? Meillä se on maito ja kahvi. Kaikki muu saa mennä loppuun ja voin odottaa lähikaupan aukeamista. Kaupat ovatkin nykyään auki lähes kellon ympäri pienilläkin paikkakunnilla ja isoissa kaupungeissa 24/7.
 • Millä pärjään jos sairastun tai en muusta syystä pääsee moneen päivään kauppaan? Minulle hätävararuoaksi riittää kaurapuuro. Yksi paketti kaurahiutaleita pitää isonkin perheen hengissä useamman päivän, jos vakava tilanne tulisi eteen. Yleensä kaapissa on muutakin, joten pula-ajan resepteillä pärjäisi ainakin viikon.

Muista pakastin.

 • Jos sinulla on pakastin, siellä voi säilyttää sekä hätävaraa että tuoretuotteita, joiden menekki on vähäinen. Minulla on pakastimessa leipää, syön sitä palan tai kaksi viikossa. Pakastettu keitto pelastaa kiireisen päivän.
 • Pakastimessakaan tuotteet eivät säily vuosia. Pidä huolta että pakastetut marjat ja ruoat tulee syödyksi kohtuullisessa ajassa. Martat opastavat sivullaan kauanko ruoka säilyy pakastimessa. Se on joidenkin tuotteiden kohdalla vain 1-3 kk!

Kun vähennät kotona säilytettävän ruoan määrää, säästät rahaa ja säästät luontoa. Ruokahävikin vähentäminen on asia mihin meidän kaikkien tulisi panostaa parhaan kykymme mukaan. Ruokakaappien siivoaminen on myös ensimmäinen askel elämäntapamuutoksessa, kun haluat siirtyä terveellisempään ruokavalioon. Loistava järjestys keittiössä kannattaa toteuttaa nyt.

Mira Ahjoniemi
Mira Ahjoniemi

Mira Ahjoniemi tunnetaan muutosvalmentajana, some-aktiivina sekä Loistava järjestys –kirjan kirjoittajana.Varaa maksuton suunnitteluaika

Hei!

Onko kysyttävää tai tarvitsetko apua keittiön suunnittelussa? Anna numerosi, niin soitamme sinulle!

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.